Amenajari peisagistice

Proiectare

1Noțiunea de proiectare peisagistică
Noțiunea de proiectare peisagistică face referire la un domeniu multidisciplinar, care îmbină urbanismul și arhitectura peisagistică cu designul de grădini; această îndeletnicire solicită simț estetic și cunoștințe solide de ecologie și horticultură, precum și de istorie a grădinilor, arte, arhitectură, design industrial, psihologia mediului și geologie.
Amenajarea unei grădini începe de la faza de consultanță și proiectare. În urma primei intalniri cu clientul pentru consultanță avem deja informații cu privire la dorințele acestuia. În cazul în care clientul nu are idei cu privire la realizarea de amenajare a grădinii, angajații noștri specializați în domeniul peisagisticii și horticulturii vin cu idei de amenajare. La consultanța privind spațiul verde facem poze panoramice pentru a avea detalii cat se poate de concrete pentru realizarea proiectelor de grădini.
Se realizează de către personal specializat, architect peisagist în baza datelor culese de pe teren. Proiectarea se face computerizat în plan 2D sau tridimensional 3D. Puteți vedea astfel de la început cum va arata grădina dumneavoastră după terminarea lucrării. Puteți opta de asemenea pentru transpunerea în practică a propriului proiect sau al celui oferit de noi.
2Ce este proiectarea unei gradinii in format 2D, 3D

Proiectarea grădinilor 2D (în plan) cât și 3D (în spațiu). În cazul proiectului 3D aveți posibilitatea să vedeți cât mai veridic cum o să arate grădina dumneavoastră la finalizarea lucrărilor.Specialiștii noștri vin în sprijinul dumneavoastră cu proiectarea pe calculator a grădinilor, aleilor sau de ce nu a unui parc pe care vreți să-l amenajați. Astfel, puteți vedea încă de la început cum va arăta lucrarea la finalizarea ei.
Proiectarea pentru amenajare grădini și spații verzi presupune:
• aducerea la scară a schițelor și trasarea planului (alei, plan de plantare, elemente decorative, elemente fixe - bănci, detalii de apă, foișoare, locuri de joacă etc);
• întocmirea releveului;
• realizarea planurilor de amplasare a instalațiilor (sistemele de irigații, sistemele de iluminare, instalații electrice de exterior, instalații de apă, filtrare, recirculare etc);
• realizarea planurilor de plantare (alegerea tipurilor de plante, amplasarea plantelor în plan);
• estimarea prețului total al amenajării complete a grădinii;
Din punct de vedere exterior, grădina are rolul de a crea placere ochilor și o legatură strânsă cu arhitectura construcției iar din punct de vedere interior grădina dumneavoastră este concepută pentru a oferi pace minții, timp petrecut alături de familie și prieteni, relaxare și multă liniște. Toate aceste consecințe ale amenajării vin în urma unei execuții profesioniste, de către specialiștii noștrii.

Execuție - AMENAJARE

1Decopertarea
Prin decopertare se se îndepărtează stratul de pământ care va fi completat de un sol nutritiv.
2Completarea cu pământ
este o etapă în care solul va fi transportat și nivelat cu utilaje mecanice. Doar partea de finisare a solului va fi făcută de personal cu ajutorul greblelor. Se va ține cont dacă la amenajare se folosește gazon rulou, de grosimea acestuia 3-5cm, iar în rondouri, scuaruri care vor fi amenajate cu plante având scoarța sau piatra la baza lor, nivelul solului va fi dat de grosimea materialelor folosite, 3cm scoarță și 5cm piatră ornamentală.
3Trasarea terenului
Terenul va fi trasat in funcție de arhitectura grădinii, forma pe care o va avea spațiul oferit plantelor. Forma culuarului destinat plantelor se va trasa in funcție de schițele si proiectele făcute.
4Plantările
Trebuie gândit modul de dezvoltare al plantei în timp, e necesar să ne asigurăm că sistemul radicular are suficient spațiu pentru dezvoltare și că poziția față de soare sau umbră este corespunzatoare fiecarei plante.
5Montarea sau însămânțarea gazonului
Dupa nivelarea și pregătirea solului, gazonul poate fi montat sau însămânțat, depinde de preferințele dumneavoastră.
6Completarea cu piatră sau scoarță
În zonele în care dorim să amenajăm grupuri, stâncării, rondouri, vom avea în vedere, ca după plantare, în zona destinată acestor amenajări să acoperim solul cu un material permeabil care nu permite dezvoltarea buruienilor. Peste acest material se aranjează tipul de piatră sau scoarță necesare arhitecturii peisagistice, astfel încât să creăm un decor frumos iar materialul sa fie acoperit.
De la daunători și boli până la schimbările meteorologice, grădina dumneavoastră întâlnește o varietate de confruntări. Planul de mentenanță pentru sănătatea grădinii dumneavoastră, conceput de către specialiștii noștrii, este gândit astfel încât, să furnizeze spațiului verde toate îngrijirile necesare dezvoltării acestuia.
Un plan de întreținere sănătos include:

Întreținere

1O analiză a grădinii
Un expert cercetează spațiul dumneavoastră verde în funcție de anumite variabile precum solul, tipul de gazon și plante, uzura ierbii, controlul dăunătorilor, boli, și evaluează condițiile generale.
2Fertilizarea
Grădina dumneavoastră are nevoie de un echilibru de nutrienți pentru a-i asigura buna dezvoltare pe întregul parcurs al anului. Expertul este capabil să aplice fertilizatorii, radiculari sau foliari, necesari în funcție de trebuințele grădinii dumneavoastră.
3Controlul buruienilor
Gazonul este în competiție cu buruienile pentru nutrienți, apă și spațiu. Nu întotdeauna buruienile (precum păpădia) vor arăta rău, dar ele pot afecta porțiuni mari din gazon. Erbicidarea selectivă elimină buruienile, oferind gazonului libertatea unei dezvoltări sănătoase. Acesta este motivul pentru care controlul buruienilor se află în planul unei grădini sănătoase.
4Combaterea bolilor și a dăunătorilor
Acestea nu sunt atât de periculoase în primă instanță, însă pot fi o bătaie de cap dacă nu sunt ținute sub control. Probleme precum fisuri în scoarță copacilor, frunzele găurite ale arborilor, petele maro, ciupercile – sunt câteva dintre dificultățile unei grădini. Situațiile pot fi anticipate. Dacă se intervine rapid, se poate preveni înrăutățirea situației. Experții monitorizează, pe tot parcursul anului, eventualele atacuri ale insectelor asupra grădinii dumneavoastră, și calculează momentul oportun pentru a aplica soluțiile.
5Tunderea gazonului
Tunsul regulat al gazonului este o condiție preliminară de a obține un gazon de calitate. În urma tăierii frecvente a gazonului rezultă lăstari mai mulți, astfel gazonul devine mai des. Cu ajutorul tunderii frecvente este oprită formarea și dezvoltarea semințelor, fapt prin care crește durata de viață.
6Scarificarea gazonului
Scarificarea este cea de-a doua operațiune necesară unui gazon, primăvara și toamna după aerare.
Orice gazon are la baza firelor de iarbă un material fibros și descompus, format din resturi de iarbă tăiată, frunze moarte, rizomi, etc. În cantitate mică, acest material este benefic pentru gazon, în cantitate mare nu. Procedeul de eliminare al acestui material se numește scarificare - parte componentă a operațiunilor de întreținere gazon.
Prin scarificare se elimină din gazon aceste uscături, ceea ce va îmbunătăți pătrunderea aerului, a apei și a dezvoltării microorganismelor necesare solului unui gazon. Este de preferat să treceți de 2 ori cu scarificatorul pentru a scoate cât mai bine materialul fibros mort.
Primăvara încercați să faceți aceaste operațiuni înainte de intrarea în vegetație a gazonului (când începe să crească), pentru a evita distrugerea firelor tinere, ce sunt mai firave. Scarificarea trebuie facută și toamna și primăvara, de preferat când pământul este mai uscat. Chiar dacă imediat dupa scarificare veți avea un gazon „răvășit”, el își va reveni în câteva zile.
Pentru scarificarea unui gazon, este de preferat să utilizați un scarificator de gazon. Se pot folosi și greble, dar rezultatul nu va fi același.
7Realizarea de forme tunse și tunderi garduri vii
Cele două lucrări pe care le facem asupra tufelor și arbuștilor sunt toaletarea sau tunderea și luminarea, respectiv rărirea acestora. Astfel, tunderea se face de cele mai multe ori prin ajustarea înălțimii sau a formei plantei, în vreme ce luminarea presupune curățarea de ramurile uscate sau neproductive și eliminarea celor care aglomerează tulpina excesiv.

Alte activități specifice

1Sisteme automate de irigat
Sisteme automate de irigat sunt amplasate sub nivelul solului, de unde duzele de stropit (microaspersoare tip pop-up) se ridică la suprafață sub presiunea apei numai în timpul funcționării; la încetarea stropirii, acestea se retrag automat în pământ, făcând astfel posibilă utilizarea liberă a gazonului și tunderea acestuia.
Duzele se montează pe aspersoare reglabile astfel încât să se poată acoperi toată zona ce trebuie stropită. Funcționarea întregului sistem este dirijată de un panou de comandă corelat cu un senzor perceptiv la starea vremii.
Programarea regimului de stropire va lua în considerare starea vremii, precum și caracteristicile plantelor aflate pe suprafaţa deservită. În cazul ploilor, există un senzor de ploaie care opreste panoul de comandă şi, implicit, stropirea.
Sistemele de irigat oferă regularitate a udărilor, economisește consumul de apă, riscurile micotice de îmbolnăvire se reduc, iar timpul dumneavoastră alocat udării manuale poate fi înlocuit cu relaxarea în gradină.
2Sisteme de iluminat
Executăm sisteme de iluminat la cererea clientului conform specificațiilor. Montaj sisteme, rețele și cablaje electrice de gradină, instalații de iluminare și prize pentru amenajări grădini, parcuri și spații verzi. Montare lămpi (pitici și stâlpi de lumină) și prize pentu iluminarea grădinilor pe cablu electric cu manta metalică.
3Cascade, lacuri, iazuri
De asemenea putem construi cascade artificiale, de înălțimi și debite variabile, cu patul din piatră naturală, cu recirculare a apei sau cu circuit deschis, dupa dorință. Și cascadele pot fi decorate la cerere cu plante adaptate la acest biotop.
4Mobilier de gradină
Structura din lemn masiv, tratat special. Create la comandă, deci adaptat dorințelor dumneavoastră și asigură continuarea liniei de creatie originale, fara ruperi de stil.
5Amenajare spații de joacă
Vă realizăm cele mai creative spații de joacă, astfel încât copiii dumneavoastră să simtă că primesc toate cele bune cand este vorba de joacă, instalând tobogane, spații de joacă cu nisip și alte accesorii. Și pentru că este foarte important mediul inconjurător în care se află spațiul de joacă, noi asigurăm realizare grădini moderne, în care totul „trăiește” într-o armonie perfectă.
6Realizarea de borduri, trotuare, delimitări spații
Se realizează cu ajutorul unui mecanism specializat de ultimă generație, pentru realizarea de borduri, alei din beton. Are un sistem special de curățare a terenului înainte de realizarea elementelor propuse în amenajare. Are un sistem de curbare a aleilor “curbing machine”.
Spre deosebire de alte mecanisme traditionale economisește timp, realizează borduri la dimensiunile fixate, au o durată mai mare de viață și le putem integra într-o amenajare gata realizată fără a produce stricăciuni și a degrada peisajul existent.